Vi människor får sjukdomar. Vi strävar naturligtvis först och främst efter att bli friska. Men sjukdom är inte enbart något negativt, den kan också leda till att vi tar nya steg och växer som människor. Det är här det biografiska perspektivet kommer in, jagets aktivitet. Möjligheten att förbinda sig med medicinerna och göra kompletterade terapier som rörelseterapi – läkeeurytmi – rörelser som arbetar med sjukdomen direkt och därigenom tillför ytterligare en dimension. Biografisk samtalsterapi kan också vara ett komplement.

Den medicinska behandlingens mål är att bli frisk genom att stärka jaget, själen och kroppen som en helhet.

Antroposofiska mediciner kunde kallas för “jag-mediciner”. De har tagits fram genom naturmedicinska tillverkningsprocesser och vi har idag tillgång till ett stort antal. En av de mest kända är vårt mistelpreparat Iscador som används för cancerbehandling. Våra mediciner är i det närmaste helt utan biverkningar.

Exempel på läkeväxter

Terapier

Inom den antroposofiska läkekonsten har förutom medicinerna ett antal olika terapier utvecklats – rörelseterapi (läkeeurytmi), biografisk samtalsterapi, konstterapi, olika massageformer, badterapi samt yttre behandlingar av olika slag – såsom rytmisk insmörjning enligt Wegman/Hauschka, omslag och kompresser – som alla ingår som behandlingar inom antroposofisk omvårdnad.

Rekommenderad läsning för den som vill veta mer om antroposofisk medicin finns bland Kontakt/Länkar i menyn.